جلوی آینه میایستید و از نیمرخ به فکهایتان نگاه میکنید. از فک پایینتان گله دارید که از فک بالایتان جلو زده و چانه شما را برجسته کرده. یا شاید فک بالایتان تنبلی کرده و در رشد عقبمانده و ثلث میانی صورتتان تو رفته به نظر میرسد. خیلی از این مشکلات با جراحیهای فک اصلاح میشوند.
هر نوع انحراف از موقعیت طبیعی دندان ها و جلو و عقب بودن فک ، باعث ایجاد مشکلاتی می شود که ضرورت ردیف کردن یا برگرداندن موقعیت مناسب دندان ها را ایجاب می کند که این عمل با درمان های ارتودنسی میسر می شود.
در هر سنی می توان برای زیباتر شدن طرح لبخند و فرم دندان ها اقدام کرد اما به طور طبیعی و معمول بهترین زمان برای شروع به مراقبت های مربوط به زیبایی و نظم دندان ها یا همان ارتودنسی که بهترین و بالاترین نتیجه مثبت را حاصل می کند زمان آغاز دیده شدن بی نظمی در دندان هاست که همان زمان ریخته شدن دندان های شیری و اتمام رشد دندان های دائمی است.
دلایل ناهنجاری های فک و دندان
ضربه دیدن فک پایین در کودکی
ناحیه ای از فک پایین که با جمجمه مفصل می شود بسیار آسیب پذیر و حساس است. ضربه ای جزئی ممکن است سبب شکستگی این ناحیه گردد. شکستگی رخ داده ممکن است کاملا" بدون علامت یا همراه با علائم جزئی باشد. به عنوان مثال به زمین افتادن کودک حین دوچرخه سواری، لب پریدگی یک دندان و مختصری درد و گریه کردن کودک ممکن است تنها علائم باشند. خوشبختانه در تعداد زیادی از کودکان که دچار این آسیب می شوند مشکلی در زمینه رشد فک پایین رخ نمی دهد. اما تعدادی از کودکانی که دچار مشکلاتی از قبیل تکامل ناقرینه فک پایین و انحراف فک و یا کوچک ماندن فک پایین نسبت به فک بالا می شوند. در صورت تشخیص به موقع و اتخاذ تدابیر درمانی مناسب از بروز مشکلات جدی می توان پیشگیری نمود.
افزایش اندازه یکطرفه فک پایین
گاهی اوقات به دلایلی که هنوز کاملا" شناخته نشده اند، رشد فک پایین در یک سمت بیش از سمت دیگر می شود. نتیجه این امر بروز انحراف در فک است. شروع این بیماری معمولا" بین ۱۵ تا ۲۵ سالگی و در دختران بیش از پسران است.
غیبت دندان (دندانها)
گاهی برخی دندانهای دائمی در فک بیمار غائب هستند و به این ترتیب سیستم دندانی دچار مشکلاتی در نظم و ترتیب دندانها می شود. پس از دندانهای عقل (انتهایی دندانهای سیستم دندانی یا دندان شماره ۸) شایعترین دندانهایی که ممکن است غائب باشند دندان شماره ۵ پایین (کرسی کوچک دوم پایین) و دندان شماره ۲ بالا (پیشین دوم بالا) هستند.
اشکال در اندازه دندانها
گاهی بزرگ یا کوچک بودن یک یا تعدادی از دندانها سبب نامرتبی فک و سیستم دندانی می شود. شایعترین دندانهایی که دچار این مشکل می شوند عبارتند از دندان شماره ۵ پایین و دندان شماره ۲ بالا
دندانهای اضافه
شایعترین دندان اضافه، یک دندان پیش در خط وسط فک بالا (بین دو دندان پیش اول) است. درمان دندانپزشکی زودهنگام برای این افراد ممکن است لازم باشد.
زمینه ارثی
شایعترین و شناخته شده ترین مشکل فکی با زمینه ارثی جلو آمدگی فک پایین نسبت به فک بالا است. برخی از مشکلات فکی با انجام درمان هایی موسوم به ارتوپدیک توسط ارتودنتیست قابل بهبود هستند.
عادات
همه نوزادان انگشت می مکند. مشکل زمانی ایجاد می شود که این عادت در سنین بالاتر نیز دنبال شود. اگر کودک شما ببیش از ۵ سال سن دارد و هنوز با اشتیاق و به صورت طولانی مدت انگشت می مکد وی را تشویق به ترک آن کنید. برای یادآوری به کودک برای ترک عادت مکیدن انگشت، می تواند روی انگشتش یک چسب زخم بچسبانید. در صورت موفقیت آمیز نبودن این روش ها به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین تا حد امکان کودکتان را به استفاده از پستانک عادت ندهید. مکیدن طولانی مدت پستانک اثرات مخربی روی سیستم دندانی، فکی دارد.
درمان ناهنجاریهای فکی
فک، مجموعه ای از استخوان ها که دندان ها را نگه می دارند، از دو قسمت اصلی تشکیل شده است، فک بالا که ثابت بوده و حرکت نمی کند و فک پایین که قسمت متحرک می باشد. هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن فک پایین حرکت می کند. مفصل فکی گیجگاهی جایی است که فک پایین به استخوان جمجمه متصل می شود. این مفصل کار اصلی را هنگام صحبت کردن، غذا خوردن، داد زدن و حتی خمیازه کشیدن انجام می دهد. در صورتی که این مفصل مشکلی نداشته باشد، شما نیز متوجه اهمیت حضور آن نخواهید شد ولی کافی است مشکلی برای آن به وجود آید، در این صورت زندگی عادی شما مختل خواهد شد. زمانی که در باز و بسته کردن دهانتان مشکل دارید یا هنگام غذا خوردن و جویدن غذا زود خسته می شوید و یا اگر هنگام حرکت فک پایین احساس درد می کنید، احتمال وجود مشکل در این مفصل وجود دارد. البته بعضی وقت ها برخی از سردرد ها و یا گوش درد ها نیزحاکی از اختلال و جابجایی فک می باشد. مفصل فک یکی از پیچیده ترین مفاصل در بدن می باشد که شامل چندین ماهیچه می باشد که حرکت را ممکن می کند.
اگر مشکل اسکلت فک شما خفیف باشد ممکن است بدون جراحی فک درمان امکان پذیر باشد، اما درمان ارتدنسی اجتناب ناپذیر است. درمان متحرک محدودیت های زیادی دارد که نمی توان به اتکای آن سلامت دندانی کسی را که می خواهد از جراحی فک برهد به خطر انداخت زیرا عدم موفقیت درمان متحرک درمورد شما ممکن است خیلی گران تمام شود.
در گذشته تمامی مال اکلوژن های دندانی اسکلتی بدون در نظر گرفتن موقعیت فکین تنها با هدف کسب بهترین روابط دندانی ممکن، فقط با ارتودنسی درمان می شدند. این متد، ارتودنسی کاموفلاژ (ارتودنسی جبرانی) نامیده می شود. امروزه ترکیبی از درمان ارتودنسی و جراحی فک با عنوان روشی جایگزین و ایده آل برای بیمارانی که از مال اکلوژن های اسکلتی رنج می برند در دسترس می باشد.
مزایای جراحی فک
جراحی فک، دندانها و فکین شما را به موقعیتی حرکت می دهد که از تعادل، سلامت و عملکرد بالاتری برخوردار هستند. اگرچه هدف اصلی جراحی بهبود رابطه دندانی فکی و زیبایی صورت و جابجایی فک است، برخی بیماران با بهتر شدن تکلم و حتی تنفس (باز شدن راه هوایی) نیز روبرو می شوند. نتایج جراحی فک می تواند اثرات مثبت و شگرفی بر تمامی جنبه های زندگی شما داشته باشد.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)